Ciasto marchewkowe

pobraneSKŁADNIKI

CIASTO:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 1/2 marchewki, drobno startej
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciemnego lub jasnego)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli

KREM SEROWY:

  • 100 g serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

CIASTO

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka dokładnie ucieramy z cukrem trzcinowym. Mieszając, dodajemy do jajek: olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól.
Ścieramy marchewkę i drobno siekamy orzechy (kilka połówek orzechów odkładamy do dekoracji). Dodajemy je do utartej masy (na samym końcu). Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

KREM SEROWY

Wszystkie składniki kremu: serek śmietankowy, cukier puder, masło, sok z pomarańczy, cukier waniliowy dokładnie wymieszać łyżką. Następnie przez około 2 minuty miksować mikserem, na niskich obrotach.

JAK PODAWAĆ

Po wystygnięciu ciasto posmarować warstwą kremu, wysoką na około 4mm. Udekorować pokrojonymi orzechami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.