Domowe burgery

Składniki:

  • mięso mielone wołowe400 g
  • boczek8 plasterków
  • jajka2 szt.
  • mąka pszenna450 g
  • mąka żytnia250 g
  • cebula1 szt.
  • pomidor1 szt.
  • sałata masłowa100 g
  • cukier trzcinowy65 g
  • drożdże7 g
  • sól12 g
  • mleko150 mlpobrane (2)
  • pieprz7 g
  • masło40 g
  • słonecznik20 g
  • mak20 g
  • sezam20 g
  • passata pomidorowa180 ml
  • majonez20 g
  • Harissa3 g
  • kumin (kmin rzymski)5 g

Kroki przygotowania:

  • 1.Przepis na domowe burgery zaczynamy od przygotowania bułek: w misce łączymy mąkę, drożdże, sól i cukier. Miksujemy ok. 20 minut, stopniowo dodając mleko oraz masło, na jednolite ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta formujemy 4 kulki, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • 2.Burger: mięso wyrabiamy z jajkiem i przyprawami, formujemy 4 kotlety. Na rozgrzanej patelni wytapiamy boczek na rumiano, wyjmujemy. Na tłuszczu smażymy burgery po ok. 5 minut z obu stron. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy sosem. Układamy: sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, boczek, burgera, pokrojoną w krążki cebulę i ponownie sałatę
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.