Domowe burgery
Składniki:
- mięso mielone wołowe400 g
- boczek8 plasterków
- jajka2 szt.
- mąka pszenna450 g
- mąka żytnia250 g
- cebula1 szt.
- pomidor1 szt.
- sałata masłowa100 g
- cukier trzcinowy65 g
- drożdże7 g
- sól12 g
- mleko150 ml
- pieprz7 g
- masło40 g
- słonecznik20 g
- mak20 g
- sezam20 g
- passata pomidorowa180 ml
- majonez20 g
- Harissa3 g
- kumin (kmin rzymski)5 g
Kroki przygotowania:
- 1.Przepis na domowe burgery zaczynamy od przygotowania bułek: w misce łączymy mąkę, drożdże, sól i cukier. Miksujemy ok. 20 minut, stopniowo dodając mleko oraz masło, na jednolite ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Z ciasta formujemy 4 kulki, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15 minut w 200°C. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy. Składniki na sos do hamburgera dokładnie mieszamy i odstawiamy.
- 2.Burger: mięso wyrabiamy z jajkiem i przyprawami, formujemy 4 kotlety. Na rozgrzanej patelni wytapiamy boczek na rumiano, wyjmujemy. Na tłuszczu smażymy burgery po ok. 5 minut z obu stron. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy sosem. Układamy: sałatę, pokrojonego w plastry pomidora, boczek, burgera, pokrojoną w krążki cebulę i ponownie sałatę
Ten wpis został opublikowany w kategorii
Bez kategorii. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.